TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KASTÉLYtúra: BUCHLOVICE kastélypark

2016. január 19. - háziKERTész

Csehország. Morvaország legjelentősebb történeti kertjei közé tartozik a buchlovicei kastély parkja.

buchlovice1.JPG

Eredetileg olasz barokk kert, melyet a kastély építésével egy időben hoztak létre, és egészen a múlt évszázad első feléig ideiglenes tereprendezések alatt állt, bár 1885-ben a kert egy részét visszaállították az eredeti alaprajzi elrendezés szerint, kibővítve rendszeresen nyírt tiszafákkal és puszpángokkal.

buchlovice2.jpg

buchlovice3.jpg

A múlt század 20-as éveitől a parkot folyamatosan bővítették, jelenlegi területe csaknem 18 hektár. Az egzotikus növényfajok megjelenése jól példázza az angol kertek hatalmas befolyását. Több mint 400 faj, típus és forma árulkodik arról, hogy nem mindennapi dendrológiai gyűjteménnyel állunk szemben.

buchlovice4.jpg

buchlovice5.jpg

A parkban megtalálhatóak a következő fajok egyedülálló példányai: észak-amerikából származó Pikkelyes mocsárciprus /Taxodium ascendens/, lassan növekvő Amerikai selyemfenyő /Pinus strobus/, Jeffrey-fenyő /Pinus jeffreyi/, Kínából és Koreából származó Közönséges japánakác /Sophora japonica/, valamint hatalmas bükkfák /Fagus/.

buchlovice6.jpg

buchlovice7.jpg

1970 óta fokozatosan bővült a park rododendron gyűjteménye, mely növények április közepétől június elejéig virágoznak, jelentősen növelve ezzel a park vonzerejét.
buchlovice8.jpg

buchlovice9.jpg

A buchlovicei kastélypark mintegy 1200 fajt és típust számláló fukszia gyűjteménnyel is büszkélkedik, melyből az 1982-es évtől kezdődően a nyári hónapokban rendszeresen kiállítást szerveznek.
buchlovice10.jpg

buchlovice11.jpg

buchlovice12.jpg

buchlovice13.jpg

buchlovice14.jpg

buchlovice15.jpg

Fotó: Házi Zsolt

forrás: diplomová práca, Bc. Darina Hejdová, Dendrologický průvodce zámeckým parkem v Buchlovicích

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr758287100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása