Egyes virágok ehetőek, sőt népszerű köretté váltak. De nem árt tudni, mely virágot lehet felhasználni evésre. Mert nem minden virág ehető és sajnos nem mindenki van tisztában egyes növények mérgező voltával.
Articsóka (Cynara scolymus) - virágzatának húsos csészelevelei még bimbós állapotban szedhetőek és ehetőek. Az olasz és francia éttermekben gyakran használják. Általában blansírozás, párolás, sütés, marinálás után kerül asztalra.
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)- ehető sárga virágain kívül a salátaként elkészíthető fényes leveleit is felhasználják ételek készítéséhez.
Krizantém (Chrysanthemum)- a szirmok enyhén fanyar ízük miatt kiváló salátaízesítők. Virága ezen kívül gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatású. Hatásos továbbá emésztési problémák ellen.
Angyalgyökér (Angelica archangelica)- virágainak színe változatos lehet. A növény minden része fogyasztható, a virága is. Íze a zelleréhez hasonlítató.
Almafa (Malus)- virágai kis mennyiségben fogyaszthatóak csak, gyümölcsös édességek kiváló kiegészítői.
Bársonyvirág (Tagetes)- virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítéséhez lehet használni. Összevágva alkalmas rizshez, levesekbe.
Ibolya (Viola odorata)- felhasználásának sokféle módja van:
díszítés- édességek
illatosítás- parfüm, cukor, tea, ecet
ízesítés: levelei szaftos ételek ízesítői, saláták öszzetevői. Virágai kandírozva sütemény, puding, jégkrém díszítésére alkalmasak.
Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus)- levelei és virágai borsos ízűek. Nyersen lehet fogyasztani sajtokkal, valamint szirmai saláták ízesítői.
Rózsa (Rosa)- már a rómaiak is gyógyszert, édességet, illóolajat készítettek belőle. Készíthető belőle: rózsavíz, zselé, kandírozott rózsaszirom, ízesítés (édesség, desszert, saláta). A virágok íze parfümös, zöld almára és szamócára emlékeztető.
Árvácska (Viola)- enyhén mentás ízűek.
Borágó (Borago)- virágainak illata sárgadinnyére emlékeztető. Limonádék ízesítéséhez megfelelő.
Begónia (Begonia)- citrom ízű, csípős
Szegfű (Dianthus)- édes, fahéjra emlékeztető íze van. Tea főzésére alkalmas.
Sásliliom (Hemerocallis)- friss salátalevélre emlékeztető íze van, de felfedezhető benne a gesztenye is.
Körömvirág (Calendula)- csak a szirmai ehetőek.
Kankalin (Primula)- édes ízű virágai vannak, ételek ízesítésére használhatóak.
Tulipán (Tulipa)- íze az uborkáéhoz hasonlít. Csak a szirmai ehetőek. Illata borsóra, babra hasonlít, csipsznek nagyon jó.
Bodza (Sambucus)- palacsintatésztába mártva, kirántva, porcukorral megszórva fogyaszthatóak a virágai.
Akác (Robinia)- palacsintatésztába mártva, kirántva, porcukorral megszórva fogyaszthatóak a virágai.
Orgona (Syringa)- virágainak íze a fűízű, gyümölcssalátákhoz és csirkés ételekhez fogyasztható.
Hibiszkusz (Hibiskus)- teának elkészítve fogyasztható a virága.
További ehető virágok:
Pitypang (Taraxacum)
Lonc (Lonicera)
Mályvarózsa (Alcea rosea)
Kamilla (Matricaria chamomilla)
Zsálya (Salvia officinalis)
Jukka (Yucca)
forrás: www.terebess.hu