TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KERTtípus: GYEREKBARÁTkert

2016. július 18. - háziKERTész

A gyerek számára a kert felbecsülhetetlen: a szabadtéri játék és a természettel való ismerkedés színhelye. A szabadban töltött idő elengedhetetlen a testi-lelki fejlődésükhöz.

colors-and-their-uses-in-your-garden.jpg

A gyerekek szeretik a kalandokat, ebből kifolyólag az ő számukra kialakított kert, vagy kertrész nem feltétlenül tökéletes, mert ami tökéletes, az egyúttal unalmas is. Érdemes úgy kialakítani a terepet, hogy minél többet tudjanak szabadon mozogni, felfedezni és kísérletezni, például szabad fűfelületek meghagyásával, játéksarkak kialakításával, madáretetők elhelyezésével, madárfürdők telepítésével. Kisgyerekek számára kialakított játéksarkat célszerű olyan helyre építeni, hogy a konyhaablakból, nappaliból rá lehessen pillantani. Kicsik számára a legegyszerűbben kialakítható játékterület a homokozó, amely még a pénztárcát sem terheli túlzottan. Lehet sajátkezűleg barkácsolni mászókát is, bár széles a választék az előregyártott, kombinált fajtákból az üzletekben is.

creative-garden-ideas-for-kids.jpg

Nyári hónapokban jó célt szolgálnak a medencék és pancsolók.

Érdemes az egymással nehezen összeegyeztethető funkciókat (például labdasarok és haszonkert) egymástól minél távolabbra tervezni.

Jó ötlet a saját veteményeskert, ahol a gyermekkel együtt lehet vetni és nevelni a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket később ők maguk szüretelhetnek le. Különösen alkalmas erre a célra a paradicsom, a zöldborsó, a málna és az eper, mivel termésük azonnal fogyasztható. Ajánlott a strapabíróbb, kevésbé igényes növények telepítése, vagy a növények dézsákba, kaspókba való ültetése. Telepítésnél hangsúlyt lehet fektetni a lepkéket és madarakat vonzó növényekre.

 garden-ideas-for-kids-5.jpg

Pillangókat vonzó növények:

Buddleja davidii - Nyáriorgona

Achillea filipendulina - Jószagú cickafark

Agastache aurantiaca - Aranyos izsópfű

Echinops ruthenicus - Kék szamárkenyér

Monarda - Méhbalzsam

Coreopsis grandiflora - Nagyvirágú menyecskeszem

 

Madarakat vonzó bogyós bokrok és fák:

Cornus - Som

Sorbus - Berkenye

Sambucus nigra - Fekete bodza

Cotoneaster - madárbirs

Crataegus - Galagonya

Prunus spinosa - Kökény

Morus - Eperfa

 2481950_original-1024x683.jpg

Tervezéskor legfontosabb szempont a gyerekek biztonsága. Ahol nagyon kicsi gyerek van, oda ne legyenek tervezve mérgező növények ahol már nagyobb , oda bátran lehet tervezni, mert nekik már hamar meg lehet tanítani, hogy melyik növény mérgező, melyik nem. Ugyanez a helyzet a tüskés, szúrós bokrokkal, cserjékkel és a pollentermelő növényekkel is. Mindenképpen tanácsos a kert köré sövényt vagy kerítést felhúzni, nehogy kiszaladjanak az útra.

gallery-of-garden-ideas-for-kids-or-children10.jpg

gallery-of-garden-ideas-for-kids-or-children3_f_improf_912x608.jpg

gallery-of-garden-ideas-for-kids-or-children8.jpg

garden-ideas-for-kids-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr888897646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása