TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

Gyepszellőztetés

2016. március 09. - háziKERTész

A téli nyugalom és pihenés után a tavasz nagyon intenzív periódus, mely az újjászületésről, növekedésről szól. Ilyenkor „beindul” az addig téli álmot alvó pázsit is, és hirtelen látványos növekedésbe kezd. A gyepszellőztetés megkönnyíti a megújulás és a regenerálódás folyamatait.

thatch_master_in_action.jpg

Alkalmazásával eltávolíthatók az elhalt fűszálak, az összetömörült növényi részek, melyek helyén friss és egészséges, új fűszálak nőnek.
A gyep mohásodását általában a talaj tömörödése okozza, ennek következménye a tápanyagok mennyiségének csökkenése is. A mohák ellen szintén hatásos védekezés a gyepszellőztetés, gyeplazítás, melyet lehetőség szerint tavasszal és ősszel ajánlatos végezni gyepszellőztető gereblyével, valamint az erre a célra kifejlesztett gyepszellőztető gépek használatával. Igazán jó eredményt csak nagy teljesítményű benzinmotoros géppel lehet elérni, melynek további előnye, hogy erős teljesítményénél fogva elegyengeti a gyep felületi egyenetlenségeit.

avr_1100_1_2.jpg

A gyeplazítás előkészítéseként alaposan le kell nyírni a füvet, mégpedig akkor, amikor a kinti levegő hőmérséklete már eléri a 12-15 fokot. Minél rövidebbre van nyírva a fű, a gyepszellőztető gép annál könnyebben hozzáfér a talajt borító filcréteghez, valamint a gyep gyökeréhez. Az említett filcréteg gátolja a tápanyagok áramlását a gyökerekhez, de számos egyéb negatív következménye is lehet: erősebb gyomosodás, megnövekedett betegségekre való hajlam, csökkenő mértékű gyökeresedés.
Magát a műveletet egyenletesen, folyamatosan kell végezni, ellenkező esetben a szellőztetés helyett a gép már tépni és ezáltal roncsolni kezdi a gyepet.
A gyeplazítással megteremtődnek a tápanyagok, az oxigén, a nitrogén és a foszfor áramlásának, valamint a víz felvételének ideális feltételei. Következő lépésként ajánlatos ezen tápanyagok utánpótlása, jó minőségű gyeptrágya alkalmazásával.
grass_roots.jpg
Nem szabad megijedni az elvégzett művelet utáni azonnali látványtól, mert kétségbeejtő lehet, viszont pár nap után szemmel látható pozitív eredményre lehet számítani.A jól sikerült gyepszellőztetés eredményeképpen a gyep fellélegzik, újra üdévé és egyenletesen sűrűvé válik. Újra ellenálló lesz a gyepbetegségekkel és a gyomokkal szemben.

008_0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr578458912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása