TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KERTtípus: KUTYABARÁTkert

2016. április 17. - háziKERTész

A kert és a házi állatok közötti kapcsolat kialakítását mindig a kert tervezésével kell kezdeni. Fontos, hogy növények és házi kedvencek egyaránt jól érezzék magukat. Nem szabad elfeledkezni a kutya neveléséről sem, ha valami kárt tesz a kertben, azt azonnal a tudtára kell adni.

invisible_digging_mcfadden_2_mg_9329.jpg

Ha két-háromszáz négyzetméternél kisebb kertben akar az ember kutyát tartani, le kell mondani a pázsit szépségéről, helyette más elemekkel kell szebbé tenni a kertet, vagy ajánlott strapabíróbb magokból füvet telepíteni. Érdemes a növényeket kiemelt ágyásokba ültetni, mivel a kutyák természetükből fakadóan sík terepen érzik jól magukat, így a kiemelt ágyásokba ültetett növényeket illetve a termőföldet is tiszteletben fogják tartani. Fontolóra lehet venni a sziklakert létesítését is, a kis domb és a sziklák szintén riasztóan hatnak kedvencekre. Értékes növények megóvására érdemes tüskés növényeket alkalmazni védősávnak, vagy elhatárolni alacsony kerítéssel a kert különösen fontos szegmenseit. Lehetőség szerint idősebb, nagyobb növényeket kell ültetni, mert a fiatal és gyenge példányok hamarabb áldozatul eshetnek.

dog-in-the-garden.jpg

Az illatozó és színes virágokat szívesen kóstolgathatják, ezért figyelni kell arra, hogy mérgező növény ne legyen telepítve. A következő növényeket magas toxintartalmuk miatt mindenképpen érdemes kerülni:

-Ricinus communis

-Nerium oleander

-Ipomea sp.

-Taxus cuspidata

-Solanum pseudocapsicum

-Digitalis purpurea

-Atropa bella-donna

-Convallaria majalis

-Campsis radicans

dogs-and-gardens-it-doesnt-have-to-be-difficult-519e43dd78e9e.jpg

A taposásnak kitett felületeket érdemes még nagyobb kertekben is burkolóanyaggal lefedni, a kutyák szívesen kaparnak olyan helyeken, ahol a földfelszín szabadon látszik. A vakondtúrás a vadászösztönt ébreszti fel bennük, a vakond szaga ugyanis még a több centis vakondtúráson is áthatol.

Szintén az ösztöne hajtja a kutyát, amikor a felesleges táplálékot elássa a kertben, ezért mindig csak annyit kapjon, amennyit egyszerre el tud fogyasztani.

garden_adventure_of_the_little_puppy_photos_pictures_puppy_mil56015.jpg

A kutya társas lény, így állandóan kapcsolatba akar lépni a környezetével. Lábazat nélküli drótkerítések esetében a kutya joggal hiheti azt, hogy a kerítés alá lyukat fúrva túljuthat az akadályon. Minden kutya szeret a kerítés mellett sétálni, így a szorosan a kerítés mellé ültetett növények veszélyben lehetnek. Hagyni kell tehát szűk ösvényt a négylábúnak, ugyanígy a kert belső területein is figyelembe kell venni a szokásos útvonalait, ezekre a helyekre ne legyen telepítve zöldség-, vagy díszágyást.

Hangsúlyos kérdés a kutyatoalett, a kert egy eldugott szegletében, vagy takarásban alakítható ki WC, ide ne legyen semmi ültetve, az alatta levő talaj pedig legyen laza szerkezetű. A toalett rendszeres takarítást igényel, az ürülék pedig semmiképpen se kerüljön a komposztba! A vizelés is gyakori gond, melynek sok növény látja a kárát, de a gyep is megsínyli azt.

Ajánlott nyugodt kutyafajtát választani, valamint biztosítani kell számára a rendszeres és elegendő mozgást, folyamatos nevelést.

pretty-dog-in-garden-puppies-13904291-1024-768.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr518635762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csibra 2016.04.18. 20:08:24

Annyira proli lenne odaírni magyarul a mérgező növények nevét...

háziKERTész 2016.04.18. 20:16:47

Ricinus (Ricinus communis )
Leánder (Nerium oleander )
Hajnalka (Ipomea sp.)
Japán tiszafa (Taxus cuspidata )
Korallbokor (Solanum pseudocapsicum )
Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea )
Maszlagos nadragulya (Atropa bella-donna )
Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis )
Trombitafolyondár (Campsis radicans )

Mikrobi 2016.04.18. 22:26:03

Azt a kutyát meg is lehet kötni, mint az elmúlt 1000 évben is. Néha meg el lehet vinni sétálni.

aranea 2016.04.18. 23:56:56

Aki megkötni akarja, az ne tartson kutyát. Nem kötelező.

élhetetlen 2016.04.19. 00:25:21

„A kert és a házi állatok közötti kapcsolat kialakítását mindig a kert tervezésével kell kezdeni.” „A taposásnak kitett felületeket érdemes még nagyobb kertekben is burkolóanyaggal lefedni, a kutyák szívesen kaparnak olyan helyeken, ahol a földfelszín szabadon látszik.”. Nem érzed az ellentmondást? Ha először tervezed meg a kertet, akkor utána kezdesz valamit a taposásnak kitett felületekkel? Hogy van ez? Az normálisabb, hogy egy hónapig várunk, hogy a kutya hol fut oda a kerítéshez, hol járőröz, és arra a csapásra nem ültetünk drága növényt. „Fontolóra lehet venni a sziklakert létesítését is, a kis domb és a sziklák szintén riasztóan hatnak kedvencekre”. Ezt szintén nem hiszem, miért ijedne meg egy kutya egy méteres dombtól? Csak arról van szó, hogy valami rendetlenség keletkezett, és esetleg rendet tesz. A sógornőm járt így, kis sziklakert, elment dolgozni, és arra ment haza, hogy a serdülő korú kutya szépen lebontotta, és a köveket is elhelyezte egy rendezett kupacba, a növényeknek meg annyi. Aztán felépítették, akkor már ketten, mármint a kutya is ott volt, és többet nem bántotta.

Cogito sum (törölt) 2016.04.19. 07:11:56

Mi sem egyeztünk a kert tervezésben tacskókeverékünkkel. Rendszeresen átalakította a sziklakertet és szerinte a mulcs földdel keverve jó.
Hagytunk neki homokos helyet, ahol áshat, ahol pedig nem akarom, hogy gödör legyen, oda dróthálót fektettem le. Ez van most pl. a sziklakert és a mulcs alatt is.

2016.04.19. 09:06:21

Egyszerűbb napi egy kiadós séta és probléma megoldva.
Két kutyánk van, az egyik kotorék, soha életükbe semmit nem kapartak ki, nem ásnak, semmi kárt nem okoznak. Ill. de, a szukapisi miatt a fű időnként foltos, de az rendszeresen utánvetjük. Szép patchwork színű a fű e miatt, de szép. :)
Az egyetlen dolog, amiből látszik, hogy kutya van, hogy a kerítések mentén szeretnek végigrohangászni, itt értelem szerint semmi nincs, csak a letaposott föld. Ez egy kb. 25 cm széles sáv, de mellette minden gyönyörű: sövény, sziklakert, virágoskert, fű.
süti beállítások módosítása