TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

Szobor a kertben

2016. március 28. - háziKERTész

A díszkertek alapvető feladata, hogy rekreációs teret biztosítsanak, azaz a benne tartózkodókat pihentessék, megnyugtassák, olyan élménnyel gazdagítsák, amelyek jó hatással vannak lelki egészségükre, mindamellett, hogy egy kertben passzívan és aktívan is lehet pihenni.

dsc_0300.jpg

Korábban a nagy főúri kertekben volt divat szobrokat állítani, ám mai kertkultúránkban, a díszkertben is helyet kaphatnak. Megítélésük érdekes, hiszen művészeti értékük igen tág határok között mozog. Vannak kifejezetten giccses, kerülendő termékek, de vannak olyan komolyabb alkotások, melyek képesek hozzáadni a kert látványához. Kiválasztásánál nagyon oda kell figyelni, hogy ne az legyen a lényeg, hogy kitűnjön vele a kert, ehelyett inkább olvadjon bele a kert képébe, „éljen együtt azzal”.

dsc_0308.jpg

A köztéri szobrok, amelyek általában valakit ábrázolnak, vagy egy esemény megörökítéséül szolgálnak, díszítő és művészeti értékkel bírnak. Ez egy nagy téren jól is mutat, ám egy kisebb területen fekvő kertben lehet, hogy szerencsésebb, ha kisebb volumenű, de némi funkcióval ellátott szobor kerül.

Választhatók olyan alakok, amelyek egy tálat tartva egyben madáritatóként is funkcionálnak, így már sokkal hasznosabb a szobor a kertben. Emellett kaphatók lámpást tartó alakok is, melyekkel este hangulatosan bevilágíthatunk egy kertrészt.

madarbarat_kert_1.jpg

A művészeti alkotások megítélése mindig is szubjektív: egy és ugyanazon tárgy van, akinek tetszik, van, akinek nem. Ha emberi, vagy állati alakot ábrázoló szobor kerül a kertünkbe, akkor ez a kockázat is meglesz, hogy megítélése változó. Bár meg kell jegyezni, hogy ha díszkertet maga és családja örömére készíti valaki, és egy díszkert célja a rekreáció és a pihentetés, akkor az a lényeg, hogy a tulajdonosnak tetsszen, Ha fontos mások elismerése is akkor egyszerűbb, ha nem emberi-állati alakokat ábrázoló szoborra esik a választás, hanem valamilyen nonfiguratív tárgyra. Például a kőből készült szökőkutak, melyek díszesek, a kert párásabb mikroklímájának a kialakításához is hozzájárulnak. De választhatók olyan kő talapzatú padok is, melyek kő része szépen faragott.

sculptures-4.jpg

A kerti szobrok anyaga igen változatos lehet, ám lényeges, hogy jól állják az időjárás viszontagságait. Így a fából, fémből készült alkotásoknál a felületvédelemre kell hangsúlyt fektetni. A kőből készültekkel kevesebb a gond. Főleg a műkövek egyes fajtái tűnhetnek túl mesterségesnek, ám egy-két év elteltével, amikor mohásodni kezdenek, már sokkal természet-közelibb képet mutatnak. Itt tehát a felületre települő mohák-zuzmók pont emelik a szobor látvány-értékét. Ezen kívül szobrok anyaga lehet: ólom, terrakotta, kerámia, üveg, bronz, réz, vas és acél, beton.

A szobrok kihelyezésénél figyelni kell a szabályszerű és stabil rögzítésre. Minél kisebb a tömege annál könnyebben dől el egy ilyen tárgy, ám minél nagyobb a tömege, ha eldől, annál balesetveszélyesebb.Bár a padok inkább funkcionális elemek, kialakításuktól függően egy szobor díszítőértékével is felérhetnek. És itt nem a mintázottságuk művészi kivitelezése a lényeges, hanem hogy látványukban hogy harmonizálnak a kerttel.

4-garden-sculpture.jpg

93e9ead43063cb1f874ae98f71d5f0b6.jpg

be17c2c1bb30ad3d3e3eaf2cb6a84d39.jpg

beautiful-garden-sculptures-design-for-decoration.jpg

colorful-of-sculpture-snails-in-beautiful-garden-min-e1433306976420.jpg

deer-sculptures-pro.jpg

popular-japanese-garden-sculptures.jpg

sphere-stone-garden-sculptures.jpg

spi50793_1.jpg

stupendous-unique-garden-sculptures-decorating-ideas-gallery-in-landscape-traditional-design-ideas-.jpg

 

 

 

forrás: ezermester.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr648532384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása