TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KERTtípus: SZIKLAkert

2016. március 05. - háziKERTész

 

 A virágfelületek különleges képviselői a sziklakertek, kiemelkedő hegyvidéki táj hangulatát idézhetik meg. A kövek és a növények egymás hatását erősítik, kiemelik szépségüket, látványosságukat.

succulents-rock-garden_jpg_838x0_q80.jpg

A két fő alkotóelem tehát a növény és a szikla, lényeges, hogy a kő domináljon, ne a növény. Legkedvezőbb arány, ha a felület egyharmadát borítja növényzet, a maradék részt pedig sziklák és kövek.

fenton_park_rock_garden.jpg

Két fő típust különböztetünk meg:

Tájképi sziklakert:

Természeti sziklakertnek nevezzük másnéven, ahol viszont a növények dominálnak, jellemzői a kő és növényzet valamely természetes megjelenésének visszatükröződése, szabálytalan alakzatú sziklák, az adott tájra jellemző motívumok kialakítása.

Mértani sziklakert:

Geometrikus formarendszerben kialakított sziklakertek, ahol fontos szerepe van a szimmetriának és a tengelyvonalnak. Sziklakerti kőkeverékkel hézagolt kőfalak, lépcsők, támfalak szabályos rendszere jellemzi.

Kialakítás előtt ajánlott gondosan kiválasztani a megfelelő területet. A fagyzugos, erősen szeles és huzatos helyektől kell tartózkodni. Legmegfelelőbbek a nyílt és napos területek, magasabb fák árnyékában gondot okozhat a lehulló lomb és a fákról lecsepegő nedvesség. Bármilyen talajtípus megfelelő, de legyen laza és jó vízelvezetésű. Sziklakert kialakítására ideális megoldás lehet az egyébként kihasználatlan lejtő vagy domboldal, ahol a fűnyírás, talajkezelés nehézkes lenne. A kivitelezést érdemes őszre tervezni, ilyenkor elegendő idő marad a föld tömörödéséig.

A kövek és sziklák kiválasztására érdemes nagy figyelmet kell fordítani, a sziklák legyenek minél nagyobbak, innen ered a sziklakert elnevezés. Ezek beépítésének egyik tipikus módja a szárazon rakott sziklafal, oly módon, hogy a réseket termőfölddel töltjük meg, és ezekbe ültetjük a növényeket.


1887751-beautiful-rock-garden-in-the-yard-with-different-plants.jpg

Sziklakertbe ajánlott növények:

- kis növésű örökzöldek

- tűlevelű örökzöldek

- törpecserjék

- apró hagymás évelők

- alacsony növésű évelők

- fűfélék

Befejező lépés a növények beültetése után a kilátszó talaj vastag, aprószemű murvával, kőzúzalékkal való betakarása. Egyrészt esztétikusabb látványt nyújt, másrészt mulcsként funkcionál, nem engedi gyorsan kiszáradni a talajt, visszatartja a gyomokat.

Ajánlatos az általános ápolási munkákról, az öntözésről, tápanyag utánpótlásról, növényvédelemről és a talajápolásról is gondoskodni.

 rock-garden-01_alpine_104362359_1800.jpg

További speciális ápolási munkák:

- metszés

- növényzet visszaszorítása

- talajtakarás megújítása

- lombgyűjtés

- sziklák, kövek igazítása, pótlása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr108447228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása