TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KERTtúra: TATA - ANGOLPARK

2016. április 06. - háziKERTész

Tata barokk várossá formálódását és a 18. század közepétől kezdődő felvirágzását az Esterházy család tatai grófi ágának generációi segítették elő. A városfejlődésének ez az időszaka nagyjából egybeesett a 18. század végére Európa-szerte bekövetkezett alapvető társadalmi változások időszakával, a tudomány, a filozófia és a művészetek korszakváltásának idejével. Az abszolutizmus jelképévé vált barokk kertépítészeti stílus elleni lázadás következményeként 1720 táján Angliában született meg a felvilágosodás filozófiáján alapuló új kertstílus eszméje.

dsc_0140.JPG

Az új irányzat szabad formai jegyében fogant angolkertek magyarországi megjelenése az 1780-as évek elejére tehetők. Tatán a kiváló természeti adottságok és a jelentős történelmi háttér kiváló alapot adott a nagyvonalú tájképi kert és ezen belül az Angolkert kialakításához. A maga idejében igen korszerű, táji léptékű kertművészeti alkotás már keletkezésének éveiben is híressé vált a kontinensen.

dsc_0185.JPG

A tatai Angolkert kialakulását meghatározó előzmények Mikoviny Sámuel tájalakító vízmérnöki munkáival kezdődtek. Az Által-ér városi szakaszán megépült a tatai Nagy-tó, mai nevén Öreg-tó. A tavon épített fejgát mintáját alkalmazva 1761-1765 között épült meg a Baji-vízfolyás vizét befogadó és a helyi források vizéből táplálkozó Cseke-tó. Körülötte több évtized munkájával épült meg a híres tóvárosi Angolkert. Az 1780-as években az Angolkert helyének kijelölése és korai korszakának megvalósulása gróf Esterházy Ferenc tatai tevékenységéhez fűződött. Az építkezés Bőhm Ferenc uradalmi mérnök nevét fémjelző bonyolult vízrendszer megtervezésével és megépítésével kezdődött.

dsc_0148_1.JPG

A szentimentális kertstílus jellegzetes angolkerti építményei a legkorábbi építésű Nyári-lak, a Műrom, a "Pokol" barlang, a "Római szentélynek" nevezett grotta, a Török mecset, és a Pálmaház legfiatalabb épülete. A történeti jelentőségű út- és vízhálózat, valamint az öreg fák térrendszerének művészi kompozíciója adja a kert eredetiségét. A Cseke-tó partjával párhuzamosan vezetett vízfolyás mentén látható Műrom hazánk műrom-építészetének legjelentősebb alkotása. A kert Sport utca felőli kapuja mögött az Esterházy család címerállatait mintázó szárnyas kőgriffek őrzik a nyári rezidenciát. Mindezek együtt alkotják a 18. század legvégére elkészült tóvárosi szentimentális kert egyedi és mással nem felcserélhető karakterét.

dsc_0129.JPG

A tatai tájkert nagy területekre kiterjedő kompozíciója a 19. század első évtizedeire teljesedett ki. Az Angolkert délkelet felé az Esterházy pezsgőgyárral, északnyugati oldalán pedig a Kristályfürdővel egészült ki. Az ifjú Esterházy Miklós gróf nagy hangsúlyt fektetett a kert és ezen belül az Angolkert további fejlesztésére. A grófi család Tatára hívta Charles de Moreau francia származású, Bécsben élő építészt, aki döntő befolyást gyakorolt az egész városra kiterjedő romantikus tájképi kert fejlesztésére.

dsc_0128.JPG

dsc_0142.JPG

dsc_0145_1.JPG

dsc_0155.JPG

dsc_0161.JPG

dsc_0165.JPG

dsc_0166.JPG

dsc_0167.JPG

dsc_0175.JPG

dsc_0186.JPG

dsc_0178.JPG

fotók: Házi Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr978574766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása