TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KERTtúra: MARGITSZIGET - Budapest

2016. március 19. - háziKERTész

A Margitsziget Budapest szívében található, nagyon kedvelt kiránduló és kikapcsolódási hely, ahol nyugodt körülmények között kellemes környezetben nyílik lehetőség különféle sportok űzésére is. A 96,5 hektárnyi parkosított területen lakóházak nincsenek, csupán egy-két szálloda, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények találhatóak.

dsc_0169.JPG

A Margitsziget IV. Béla leánya után Margit hercegnőről lett elnevezve a 14. században, mivel a hercegnő itt élt a Domonkos-rendi apácák kolostorában. Ebben az időben a sziget északi végében állt az esztergomi érsek vára, a ferences rendi minoriták és a premontreiek temploma és kolostora, a déli végen pedig a Szent-János lovagrend vára és ispotálya.

1790-ben Sándor Lipót főherceg, Magyarország nádora kapta meg a szigetet, aki gondos kertrendezési tervet indított útjára, halála után ezt testvére József nádor tovább vitte és egy nyaralót is építetett ide felesége, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő számára.

dsc_0145.JPG

1838-ban a jeges árvíz ellepte a szigetet, hatalmas károkat hagyott maga után, ennek nyomai egy ma is élő megdőlt narancseperfán találhatóak. Az árvizek rendszeresek voltak, ezért a későbbiekben ezek elhárításaként a sziget tengerszint feletti magasságát több mint két méterrel feltöltötték.

Ez fontossá is vált, mert időközben a szigetnek igen nagy jelentősége lett a Zsigmondy Vilmos által fúrt kútja révén, hiszen 1867 májusában a kút 1200 méteres mélységéből 43 fokos gyógyvíz tört a felszínre. Ezután József főherceg és Ybl Miklós építész tervet készített a szigetre, hogy az Budapest európai hírű fürdőszigetévé válhasson. 1873-ban megnyitott a gyógyfürdő, a Kisszálló és Nagyszálló, villák épültek és két vendéglő is a kellemes kikapcsolódást szolgálta. Sokáig, egészen 1900-ig csupán vízi úton, csónakkal lehetett megközelíteni.

dsc_0148.JPG

A Margitsziget igen kedvelt hely volt mindig is, rengeteg művészt, írót és költőt ihletett meg, de talán az egyik legismertebb rajongás Arany Jánosé volt, aki 1877 és 1882 között a nyarait a szigeten töltötte, a Tölgyek alatt című versében az egész életpályáját vette górcső alá.

dsc_0159.JPG

A sziget csodálatos és városi környezetben ritka flóráján és faunáján kívül, még számos érdekességgel lehet találkozni:

- Domonkos rendi kolostor romok

- Szent Margit sírja

- Premontreiek Szent Mihály temploma

- Művészsétány a magyar művészet nagyjainak mellszobraival

- Víztorony

- Kilátó Galéria a Víztoronyban

- Japánkert

- Margitsziget Vadaskert

- Zenélő kút

- Hajós Alfréd Sportuszoda

- Palatinus Strandfürdő - a Pala

- Thermal Hotel Margitsziget

- Grand Hotel Margitsziget

1.JPG

dsc_0112.JPG

dsc_0168.JPG

dsc_0173.JPG

dsc_0180.JPG

dsc_0189.JPG

dsc_0197.JPG

dsc_0198.JPG

dsc_0211.JPG

dsc_0220.JPG

dsc_0223.JPG

dsc_0224.JPG

fotók: Házi Zsolt

forrás: www.budapest.varosom.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr438505598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása