TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KASTÉLYtúra: LEDNICE kastélypark

2016. március 13. - háziKERTész

 Dél-Morvaországban található mintegy 300 négyzetkilométeren a Lednice-Valtice kultúrtáj, az Európa kertjeként is emlegetett óriási angolpark és természetvédelmi övezet, melynek legszebb és legkedveltebb helye, a Liechtenstein grófok csodálatos mesepalotája, a Lednicei kastély.

dsc_0001.JPG

Az Unesco világörökségi listán is szereplő látványos, neogótikus épület a régió legnépszerűbb turisztikai célpontja. Eme tökéletes és harmonikus világ létrehozása a Lichtenstein család több, mint fél évezredes munkájának gyümölcse.

A kastély egy XIII. századi gótikus vár volt, melyet az 1500-as években építettek át reneszánsz stílusú kastéllyá. Száz évvel később barokkizálták és francia parkkal vették körül. A kastélypark legrégebbi díszkertjei a Lust és a Frauengarten. Az első egzotikus fák a 18. század végén kerültek a kertbe, amely ezután egyedülálló észak-amerikai egzotikus fajokkal is gazdagodott. A folyamatosan megáradó és a parkot rendszeresen elöntő Thaya folyó hatására számos nagy mesterséges halastavat hoztak létre, melyeken ma már sétahajózni is lehet. Az 552,5 ha területen fekvő lednicei halastavakat 1953–ban nyilvánították természetvédelmi területnek, figyelemreméltó vízimadár állományának köszönhetően. A védett terület négy halastóból áll, melyeket a Včelínk patak köt össze. A lednicei halastavak nemcsak madárviláguk, hanem az itteni egyedülálló láp miatt is védettek. Végső, azaz mai formáját a 19. században nyerte el a várkert.

dsc_0014.JPG

Népszerű látványosság a 17. században kialakított 90 négyzetméteres mesterséges cseppkőbarlang. Az egykor istállóként funkcionáló épület helyén ma hatalmas akváriumot találunk számos dél-amerikai, indonéz és afrikai halfajtával.

A kastélypark kapuján belépve, az épülethez közelítve számtalan részlet tárul fel, a fő és mellékszárnyak egyaránt igen dekoratívak. Számos filmet forgattak már a kastély területén, sokunknak lehet ismerős a látvány valamelyik mesefilmből. A tökéletes mesebeli kastélyt övező álomszép francia- és angolpark felejthetetlen élménnyé teszi a látogatást. A franciakert és az angolpark is számos izgalmas felfedezésre ad alkalmat.

dsc_0016.JPG

A nyugati szárny mellett található az egzotikus növények százait bemutató 1843-45 között épített öntöttvas szerkezetes, hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, romantikus pálmaház. A 92 m hosszú, 10 m magas építmény technikailag is lenyűgöző alkotás, a Liechtensteinek semmit sem spóroltak ki belőle, egész évben, minden nap virágzik itt valamilyen egzotikus növénycsoda. A Lichtenstein család a legjobb kertészekkel egyenesen Dél-Amerikából hozatta a vetőmagokat a pompás és páratlan trópusi és szubtrópusi növényzet meghonosítására.

A park legtöbb fája és cserjéje számozott táblácskával van ellátva. A számokhoz tartozó faj vagy fajta neveket a területen lévő ajándékboltokban vásárolható térképes ismertető tartalmazza latin név szerinti sorrendben, cseh köznapi nevükkel együtt. Az útmutató 100 növénynevet tartalmaz, de ennél tízes nagyságrenddel többféle fás szárú növény található a területen, íme néhány:

Amerikai duglászfenyő (Fraxinus pennsylvanica)

Amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum)

Amerikai mocsártölgy (Quercus palustris)

Amerikai sárgafenyő (Pinus ponderosa)

Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

Amerikai vasfa (Gymnocladus dioicus)

Amúri parásfa (Phellodendron amurense )

Balkáni páncélfenyő (Pinus leucodermis)

Barkócaberkenye (Sorbus torminalis)

Bozontos fenyő (Pinus aristata)

Bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata)

Császárhárs (Tilia x euchlora)

Csertölgy (Quercus cerris)

Ecetfa 'Dissecta' (Rhus typhina 'Dissecta')


dsc_0024.JPG

A kastélykertben található még a János-vár, a Három Grácia oszlopcsarnoka, a Határ-kúria és a halastó partján a 60 méter magas Minaret, melyet 1797-től 1802-ig emeltek, építését 1.Lichtenstein József kezdte, felső galériájába 302 lépcső vezet, építője Jozeph Hardmuth építész. Érdekessége, hogy nem török építésű, hanem a kastély urai építették 1802-ben. Ma kilátótoronyként funkcionál. A világörökséggé nyilvánított lednice-valticei kultúrtáj része. Jan vára a Lednicei Mezőgazdasági Múzeum halászati és ornitológiai kiállításainak ad otthont. A Halászbástya klasszicista stílusú épület, földszintjét három árkád, emeleti lodzsáját 6 oszlop osztja részekre.

dsc_0025.JPG

dsc_0026.JPG

dsc_0033.JPG

dsc_0040.JPG

dsc_0041.JPG

dsc_0045.JPG

dsc_0055.JPG

dsc_0070.JPG

dsc_0075.JPG

dsc_0094.JPG

dsc_0118.JPG

dsc_0131.JPG

fotók: Házi Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr848474036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása