TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KERTtípus: MADÁRBARÁT kert

2016. február 24. - háziKERTész

madarbarat_kert.jpg

A közelben élő madarak és más állatcsoportok faj- és egyedszám növelésének legfontosabb eszköze - pontosabban inkább alapfeltétele - a természetes élőhelyeket leginkább felidéző növényzet telepítése és megőrzése. A kert növényei között nem csak a fák és a bokrok fontosak. A kaszálatlan gyepfoltok amellett, hogy búvóhelyet jelentenek a kisebb állatoknak, de táplálékot is szolgáltatnak egyes madárfajoknak. A gyepek megfelelőek a földigiliszták, csigák és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigó, az énekes rigó és a vörösbegy kedvelt tápláléka.

bird-illustration-studio-meez-001.jpg

Előnyös az olyan őshonos fajok alkalmazása, mint a galagonya, magyal és a mogyoró, mert ezek egyszerre búvóhelyet és táplálékot is nyújtanak. Az őshonos fák, mint amilyen a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák, mint az alma, a körte, a fekete és fehér eper, a cseresznye és a meggy nemcsak mutatósak, de gyümölcseik embert és állatot egyaránt táplálnak. A bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért bátran válasszuk az alábbi növényeket is: a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis, a borostyán és a madárbirs. A színpompás virágok vonzzák azokat a rovarokat, amiket viszont a poszáták, füzikék, cinegék fogyasztanak, míg a növények magjai a pintyféléknek jelentenek táplálékot. A madarak fészkelésére is alkalmas növények: lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, ostroménfa, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs.

2011-07-02_0794_edited-12.jpg

A kiszáradt vastagabb fák lehetőleg ne legyenek kivágva, mert a 3-4 m magasra visszavágott törzs például nagy vonzerőt jelent a harkályok számára.

Madarak többségének naponta akár többször innia és akár fürdenie is kell, ami az egyre szárazabb nyarakon és hómentes teleken mind nagyobb kihívást jelent számukra, ezért fontos madáritatót is telepíteni, és egész évben fenntartani. A porfürdő feladata, a madarakat megszabadítani az apró élősködőktől.

bird-friendly-garden1.jpg

Fontos feladat fészekanyagok, odúk és költőládák elhelyezése olyan kertekben, ahol ennek a célnak megfelelő természet adta megoldások nem állnak rendelkezésre.

Érdemes viszont számításba venni azt is, hogy a madár nem válogat, ha úgy tartja kedve a friss vetésből is szemezget, megdézsmálja a gyümölcsöt, és éjjel sem biztos, hogy elhallgat, míg az ember aludni szeretne.
szencinege.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr58415762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása