TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KERTtúra: NYITRA - Városi park

2016. május 12. - háziKERTész

Nyitra festői parkja valóságos zöld oázis a nyüzsgő város szívében, az óváros észak-nyugati részén. A városlakók és az idelátogatók pihenésének, kikapcsolódásának és szórakozásának legnépszerűbb helyszíne. Kialakítása a 19. század elejére tehető, ártéri növényzet meghonosításával. A mintegy 20 hektáros területen elterülő hatalmas park három egymásba harmonikusan illeszkedő részből áll, melyeket csillag alakzatban kialakított gyalogösvények hálóznak be.

dsc_0077.JPG

Legrégebbi része a Sihoť, az angolpark, mely a folyómeder és a ma már nem létező malom rekeszgátja között fekszik. Itt található a páratlan szépségű hársfaliget.

Az összekötő park a termálfürdő mentén húzódik, ez a park középső része.

A park harmadik, délen fekvő része az új park, mely a mai kultúrális és szabadidős parktól egészen a Nyitra folyóig terjed. A 20. század 50-es éveiben hozták létre. A mára már megszelídült folyó valamikor a megyeházát is körülölelte. A vár alatt, a folyó ezen szakaszán szabadstrand működött, a felső városrészbe száraz lábbal csak a hídon keresztül lehetett eljutni.

dsc_0061.JPG

Ahogy az öreg nyitraiak, úgy a mai fiatalok is szívesen találkoznak a park fáinak zöld lombjai alatt, vagy éppen a Kis- és a Nagy-Hangócka tavak, tekergő holtágak és mesterséges csatornák mellett. A két tavat romantikus fahíd köti össze. A park számtalan kultúrális rendezvénynek ad otthont, évről évre izgalmas színházi előadásokat és koncerteket rendeznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de van baromfiudvar és állatsimogató is, ahol a legkisebbek különféle házi állatokkal ismerkedhetnek. Az öreg részben található a hatalmas játszótér, akadálypálya, labirintus, felnőtteknek kialakított társasjátékok, de söröző és büfé is van itt.

dsc_0111.JPG

A történelmi nevezetességek közül említésre méltó a Béka-szökőkút, Bártfay Gyula szobrász készítette 1935-ben. A park gazdag történelméről árulkodik a sétány végén, a hársliget alatt található klasszicista épület, mely eredetileg vendéglőként, pontosabban nyári kávézóként funkcionált. Wurum József püspök építtette 1831-ben. A vendéglő 2015-től újra üzemel. Az épület előtti szabad területen fedett pihenőhely épült, ahol tradícionális népi mulatságokat lehet rendezni. Egész évben csábítja a látogatókat a park mini állatkertje muflonokkal és szarvasok különleges fajtáival.

dsc_0039.JPG

A park "in-line" pályája kiválóan alkalmas sportolásra is, úgy futásra, kerékpározásra vagy skateboardozásra. A város önkormányzata a park bővítését és revitalizációját, további bicikliútvonalak kialakítását és a folyón való csónakázás feltételeinek megteremtését tervezi.

 

dsc_0045_1.JPG

dsc_0048.JPG

dsc_0055_1.JPG

dsc_0062.JPG

dsc_0070_1.JPG

dsc_0078.JPG

dsc_0080.JPG

dsc_0096.JPG

dsc_0101.JPG

dsc_0107.JPGdsc_0114.JPG

 fotók: Házi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr258709922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása