TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

HASZNOS TIPPek metszőolló választáshoz:

2016. február 02. - háziKERTész

Mitől lehet jó egy metszőolló?

metszoollo1.jpg

 

Élesség. Minél kisebb roncsolást végez a növényen, annál biztosabb, hogy a egészséges és szép marad. Lágyszárú növényekhez lehet választani egyszerűbb, gyengébb ollót. Rózsák, gyümölcsfák és más fásszárú növények esetében előnyösebb egy masszívabb metszőolló megvétele.

Nyél. Fontos, hogy az olló szára miként és milyen anyagból van kialakítva. Ne legyen túl rövid, mert feltöri a tenyeret, viszont túl hosszú se legyen, mert akkor nem lehet elég nagyra nyitni. Az érdes felület hatékonyabb, biztosabb a fogása. A vastagabb műanyag szigetelés a hűvösebb napokon védi kezünket a hidegtől.

Léteznek forgónyelű metszőollók is, melyeknél minden ujj egyszerre segít a vágásban. Sok metszéshez ez ajánlott. Hagyományos ollóéhoz képest kétszer nagyobb az érintett nyélfelülete. Ennek köszönhetően a kézre nehezedő nyomás a hagyományos ollóénak csak negyed része, metszési erőszükséglete pedig negyed akkora.

 

metszoollo3.jpg
Zárszerkezet. A régebbi típusoknál a nyél végi csapózár könnyen becsípte a dolgozó tenyerét, a bőrszíj idővel megnyúlt és elszakadt, ami nem jó. A legjobb, ha a zár az olló közepén van, így az olló egy kézzel kezelhető.

Rugó. Típusa, hogy spirál, vagy tekercses, a gyors nyílás szempontjából lényegtelen. Az erős rúgók gyorsan nyitják az ollót, viszont munka közben folyton ez ellen az erő ellen kell dolgoznunk. A puha rúgó lassan nyit, de kíméli az erőt.

Cserélhető alkatrészek. Fontos, hogy a tengely is kemény anyagból készüljön, ne csak a pengék. A profi ollókat gyártó cégek cserealkatrészekkel, pengével, rugóval, persellyel együtt kínálják. Nagy előny, hogy az ilyen ollók akár egyetlen kulccsal is darabraikra szerelhetők, javíthatók.

metszoollo4.jpgMellévágó olló. Az ilyen kialakítású ollóknál a vagóél a támasztópenge mellett záródik. A szoros záródás biztosítja, hogy a vágási felület roncsolás mentes legyen. A legtöbb olló ilyen kialakítású, élő növények metszéséhez ajánlható.

Rávágó olló. Ennél a típusnál egy penge van, ami mindkét oldalon élezett és ez csapódik rá az életlen felületre. Ez inkább száraz gallyak, ágak, vesszők vágására használható.

 

metszoollo2.jpg
metszoollo5.jpg

Az amerikai CORONA termékek megvásárolhatóak a Simex-Agro vásárúti /Trhová Hradská/ üzletében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr498354548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása