TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

Tavasz eleji lemosó permetezés

2016. február 11. - háziKERTész

A lemosó permetezés a díszfák, cserjék védelmének egyik legfontosabb része. Elvégzésével alapozhatjuk meg az egész éves kórokozó- és kártevőmentességet. Két célcsoportja van a permetezésnek: gombafélék és rovarok ellen. Gombafélék mint például a monília, lisztharmat, valamint a kártevők, mint például a hernyók, atkák, levéltetvek, pajzstetvek.

solo5.jpg

Az enyhe teleken áttelelő kártevők és kórokozók élettevékenysége a hőmérséklet emelkedésével és a fagyok elmúltával élénkül meg. A gombák növekedésnek indulnak, a rovarok életműködése is felgyorsul. Ekkor indul meg a növények nedvkeringése is, ami a kártételekkel szemben védtelenebbé teszi őket.

A megfelelő időpontban elvégzett lemosó permetezéssel visszaszoríthatjuk a kártevőket a növény károsítása nélkül. Azokon a helyeken, ahol tiltva van a méreg használata, különösen hasznos, mert az ilyenkor kipermetezett szerek jobbára veszélytelenek, és kiválthatják a későbbiekben esetleg elszaporodó kártevők elleni védekezés vegyszereit.

Permetezés előtt célszerű elvégezni a fák, cserjék metszését, a kéreg drótkefés ledörzsölését, a sebek kezelését. Ideális időpontja a fagymentes napokon van, amikor nem esik az eső és köd sem várható és a szél sem fúj. Legjobb reggel, vagy késő délután permetezni. A lemosó permetezés későre halasztása a növények leveleinek égetését is eredményezheti.

A lemosásnál fontos, hogy a permetlé összefüggő bevonatot képezzen a növényen, minden repedésbe eljusson, ezért nem szabad vele spórolni.

solo1.jpg

solo2.jpg

Rovarok ellen az olaj hatóanyagú szerek a legmegfelelőbbek. Ezek az emberre teljesen veszélytelenek, sokuk alapanyaga megegyezik a kozmetikai iparban használt olajokéval. Ilyen szerek a biokertekben is engedélyezettek.

A gombák ellen a réztartalmú szerek a leghatékonyabbak.

A kéntartalmú szereket a lisztharmat és az atkák elleni védekezésnél vethetjük be.

solo3.jpg

solo4.jpg

Léteznek kombinált szerek is, amelyek egyszerre tartalmaznak réz, kén és olaj hatóanyagokat, így minden célcsoport ellen képesek hatékony védelmet biztosítani. Ez nagyon kedvező a vegyes növényállományú kertekben. Ugyanis ha minden fajt speciális vegyszerrel külön-külön kezelnénk, problémásabb lenne.

Az évenként sikeresen elvégzett lemosó permetezés hatására a növények zavartalanul indulhatnak fejlődésnek, és megerősödhetnek mire a kórokozók és kártevők szaporodásnak indulnának. Ezzel egész évre visszaszoríthatjuk a kártevők invázióját.

lemoso.jpg

A SOLO permetezők megvásárolhatóak a Simex-Agro vásárúti /Trhová Hradská/ üzletében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr428381394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása