TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KASTÉLYtúra: NYMPHENBURG kastélypark

2016. február 05. - háziKERTész

Münchentől nem egész 10 km-re található a 230 hektáros, barokk stílusban épült, de később tájképi kertté alakított Nymphenburgi kastélypark.

nymphenburg1-001.JPG

 

Dominique Girard és Joseph Effner tervei alapján a kastélyparkon átfut a Würm folyó egy csatornarendszeren keresztül.

nymphenburg2-001.JPG

nymphenburg3-001.JPG

 A barokk parkot Friedrich Ludwig Sckell alakította át angolpark stílusúvá. A csatornán kívül már csak a terasz mögötti rész maradt meg eredeti stílusban. A korai tájképi kertek jellegzetes építményei a romos épületek. II. Miksa Emánuel 1725-ben építtette Márai Magdolna remetelakját, a Magdalenenklause-t. Nem messze innen található a Pagodenburger See. Eredetileg a Pagodenburg egy barokk kertrész közepén volt. Sckell ezt megváltoztatva, az épületet egy vadregényes táj közepére illesztette.

nymphenburg4-001.JPG

 A park közepén található a főcsatorna kelet-nyugati irányban, melynek két oldalát kettős hársfasor szegélyez. A csatorna végén van a vízesés, melynek tetejéről nyílik a legszebb kilátás.

A csatornától délre fekszik a Badenburger See, az Apolló-templommal, ahonnan rálátni Badenburgra. Ebben az épületben található egy fürdő, lakosztály, valamint egy nagyterem.

A parkban található egy kis falu, amely a XVIII. század második felében divatos paraszti életet mutatja be. A nők és a férfiak parasztruhában éltek, tehenet fejtek. Ennek a műfalunak most is van funkciója, a középső épület a szivattyúház, a többi négy épületben éltek, és élnek most is a kertészek és az egyéb személyzet.

nymphenburg5-001.JPG

nymphenburg6-001.JPG

 A falu után található az Amalienburg, melyet VII. Károly német-római császár és bajor fejedelem építetett feleségének, akiről van elnevezve.

A trónörökös kertje 1799-ben épült I. Lajos számára, ez a Kronprinzengarten. Itt helyezkedik el a boszorkányház, a Hexenhäuschen.

A parkban számos híd található, melyek a csatornát ívelik át. Rengeteg tölgyfa található benne.

nymphenburg7-001.JPG

nymphenburg8-001.JPG

nymphenburg9-001.JPG

nymphenburg10-001.JPG

nymphenburg5-001.JPG

nymphenburg12-001.JPG

nymphenburg13-001.JPG

nymphenburg14-001.JPG

nymphenburg15-001.JPG

nymphenburg16-001.JPG

 Fotó: Házi Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr58363744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása