TERVEZÉS - ÉPÍTÉS - FENNTARTÁS

HÁZIkertész

KASTÉLYtúra: ČESKÝ KRUMLOV kastélypark

2016. február 19. - háziKERTész

1678 után, Eggenbergi Jan Kristian idejében, manírista stílusban épült. A kertet teljes kerületén kerítésfal veszi körül, 150 m széles és 750 m hosszú területen fekszik. A 11 hektáros kertfelület négy részből áll. A kastély mögötti dombtetőn lépcsőzetes formában alakult ki a kert, rajta a teraszokkal.

ceskykrumlov1.JPG

ceskykrumlov2.JPG

Barokkos kertészeti terv

XVIII. század elején a Schwarzenbergek bécsi-rokokó stílusúvá alakították át.

XVIII. század végén az összetett stílusú kert átalakult klasszicista stílusúvá, ugyanis a Schwarzenbergek már csak ritkán használták a krumlovi rezidenciát. Így a kert fenntarthatóbb lett és kevésbé költségigényes.

XIX. században angol-parkká alakult át, a díszes virágágyások helyett az egzotikus és honos fafajták telepítésén volt a hangsúly. Kevesebb nyitott tér, nagyobb mennyiségű fás liget jött létre.

ceskykrumlov3.JPG

ceskykrumlov4.JPG

Angolpark - terv

A második világháború után a kastély és a park állami kézbe került, állapota fokozatosan romlott. 1967-ben aztán elkezdődött a fokozatos felújítás, amely a mai napid is tart. A parkot szabadtéri színházként is hasznosítják, ugyanis megépült egy forgatható nézőtér.

A vízeséses szökőkút az Alsó szintet a magasabban fekvő Felső kertet elválasztó domb dísze. 1750-ben épült Andreas Altomonte bécsi műépítész tervei alapján. A négyszintes vízeséses szökőkutat vízi istenségek és nimfák három szobra, halak és békák plasztikái, díszes ballusztrádák, húsz váza és a négy évszak allegóriája díszíti. A szobordíszeket Matyáš Griessler készítette kagylós mészkőből. 1781-től a szökőkútban aranyhalakat tenyészettek.

ceskykrumlov5.JPG

Vízesés szökőkút

A nézőtér eredeti ötlete Joan Brehms műépítész fejében született meg, aki a Český Krumlov-i szabadtéri színjátszás híres hagyományának megkezdője volt a XX. század ötvenes éveiben.

ceskykrumlov6.JPG

Forgatható nézőtér

A Bellaria nyári lak mai napig fennmaradt rokokó stílusú arculatát Andreas Altomonte adta neki a XVIII. század második felében. Földszintjén található a konyha és a mesterséges barlang.

ceskykrumlov7.JPG

Bellaria nyári lak

A zenepavilon plafonját František Jakub Prokyš az egyes évszakok allegóriájával díszítette.

A kerti út terjedelmes fasoron át a kert legmagasabb pontján fekvő négyzet alaprajzú kastélyi halastóhoz vezet, melynek közepén kis sziget található. Már 1731-ben hattyúkat tenyésztettek itt. A tó felszíne gyönyörű vízi rózsákkal van benőve.

ceskykrumlov8.JPG

ceskykrumlov10.JPG

ceskykrumlov11.JPG

ceskykrumlov12.JPG

ceskykrumlov13.JPG

ceskykrumlov14.JPG

ceskykrumlov15.JPG

ceskykrumlov16.JPG

ceskykrumlov17.JPG

ceskykrumlov18.JPG

ceskykrumlov9.JPG

fotó: Házi Zsolt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr558405036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása